Varannan svensk skiter i matens ursprung
Nio av tio av dem som föredrar svensk mat är beredda att betala extra för den. Förutom att dessa då bevisar sig vara korkade (så svarar man aldrig i en undersökning, även om det stämmer!), så lägger vi till inte fullt tio procent till våra livsmedlens landsförrädare och har fyra av tio som inte gillar svensk mat eller inte vill betala extra för den. Om man frågar dessa sextio procent av svenskarna hur mycket de vill pröjsa för käket, lär siffran med opatriotiska matvrak bli ännu högre.
Dessutom har Hermelin och Länsförsäkringar som beställt studien friserat resultaten. Det som verkar vara en rungande seger för fosterlandets föda visar sig vid en något närmare granskning inte alls vara det. De som presenteras som en stor enad majoritet som förordar hemlandets krubb är egentligen alla som svarat att "det är viktigt, mycket viktigt eller helt avgörande att den mat de köper är producerad i Sverige." Legio vid presentation av statistiklögner, men missvisande eftersom även det mellersta alternativet (av fem) är vinklat "det är viktigt" att maten är svenskproducerad. Det mellersta alternativet ska i stället vara neutralt, om studien ska ha något värde alls.
Tar man bort de 37 procent som det alternativet inbringar, så återstår 34 procent som är positiva till svensk mat och 29 som är negativa. Rätt jämt skägg mellan alternativen med andra ord.
Text: Willy Wienerschnitzel